Nieuws
Hoofddocent Otago bij VeiligheidNL
Vorige week heb ik de training van Later Life Training gevolgd tot LLT Cascade trainer. Drie interessante, intensieve trainingsdagen in het Engels waarbij ik een hoop heb geleerd om als hoofddocent bij VeiligheidNL aan de slag te kunnen. Een nieuwe uitdaging waarbij ik mijn kennis en expertise aan collega fysiotherapeuten en oefentherapeuten over mag dragen en hen op mag leiden tot Otago instructeur. Ik blijf mijn huidige werkzaamheden als geriatrie fysiotherapeut en Otago instructeur in gemeente Lansingerland uitvoeren, maar zal met deze nieuwe uitdaging afscheid nemen van Fysiotherapie Benno Plus.
Onderzoek veiligheid.nl Otago oefenprogramma
Ik werk mee aan het onderzoek naar het individuele Otago oefenprogramma van Veiligheid.nl. Omdat ik veel deelnemers heb kunnen aandragen hebben zij gevraagd om tips en of zij een citaat van mij mochten delen bij het werven. Uiteraard heb ik hier ja op gezegd. Het Otago oefenprogramma is een valpreventieve interventies voor thuiswonende kwetsbare ouderen van 65 jaar en ouder met een hoog valrisico.
Training tot Otago instructeur succesvol afgerond
Bent u weleens gevallen en/of heeft u angst om te vallen, woont u nog thuis en bent u 65 jaar of ouder? Dan kan ik u helpen minder valangst te hebben en het risico op valincidenten helpen verminderen!
Het Otago-oefenprogramma is een valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het programma is vooral geschikt voor ouderen die al wat kwetsbaar zijn.
Het Otago-oefenprogramma bestaat uit beenspierversterkende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Alles wordt op maat gemaakt voor de oudere. Het programma kan zowel individueel thuis worden uitgevoerd als in een groep in de praktijk.
Nieuwe samenwerking
Vanaf februari 2023 werk ik samen met Fysiotherapie Benno Plus. Ik zal in de regio Zoetermeer geriatrie fysiotherapie aan huis aan bieden bij mensen die vanuit de GRZ ontslagen worden en thuis nog ondersteuning nodig hebben van een gespecialiseerde fysiotherapeut.
Lezingen
Heeft u binnenkort een bijeenkomst en lijkt het u interessant om een geriatrie fysiotherapeut als spreker uit te nodigen? Laat het mij weten! Tijdens een lezing/presentatie kan ik u een kijkje geven in geriatrie fysiotherapie. De presentatie pas ik aan op uw wensen!
Onderwerpen waar u aan kunt denken zijn;
- Bewegen en geheugen
- Valpreventie
- Verlies van Spiermassa
- Voeding
- Veelvoorkomende aandoeningen
- Verdieping in een specifieke aandoening.
Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen.
Master of Science Geriatrie Fysiotherapie
17-03-2021 - Na een studie van vier jaar mocht ik 27 januari 2021 mijn thesis onderzoek verdedigen met het onderwerp; 'Toepasbaarheid klinimetrie thuiswonende kwetsbare ouderen.' De verdediging ging voorspoedig waardoor ik geslaagd ben voor de opleiding Master Geriatrie Fysiotherapie. Uiteraard ben ik trots op deze prestatie. De praktijk Fysiotherapie Lansingerland deelt deze trots en heeft een mooie advertentie in de lokale krant; de Heraut laten plaatsen. Al bijna twee jaar is er een prettige samenwerking met elkaar.
Nieuwe samenwerking - Voorjaar 2021
Dit voorjaar is een nieuwe samenwerking tot stand gekomen met Pieters Behandel Praktijk - Pieter van Foreest. Ik zal in Delft en Pijnacker individuele geriatrie fysiotherapeutische behandelingen aan huis, op locatie en tevens begeleiding van oefengroepen voor mensen met de ziekte van Parkinson aanbieden.
23-03-2020
Helaas liggen door het Corona virus de behandelingen op dit moment stil. Ik ben aan het kijken naar mogelijkheden om online ondersteuning te bieden zodat u toch in beweging kunt blijven. De gegeven online behandelingen worden gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. Zodra de veilige (AVG-proof) online omgeving gereed is, zal ik mijn cliënten telefonisch benaderen met de vraag of zij hier gebruik van wensen te maken. Mocht u vragen hebben bel of mail mij gerust!
Vanuit de Nederlandse Verenging voor Geriatrie Fysiotherapeuten geldt het volgende advies waar ik me aan zal houden.
ADVIES VAN BESTUUR NVFG – CORONA EN GERIATRIEFYSIOTHERAPIE
20 MRT 2020
Advies van NVFG-bestuur
Geriatriefysiotherapie en coronavirus
Het zijn moeilijke en zware tijden. Hoewel we elkaar nu meer dan ooit nodig hebben, is het voor ieders veiligheid noodzakelijk om fysiek afstand van elkaar te houden. En, zoals we regelmatig in het nieuws horen, moeten we de kwetsbaren onder ons beschermen. Om de veiligheid ook in de dagelijkse praktijk van de geriatriefysiotherapeut te kunnen waarborgen, geeft de NVFG aanvullend op het KNGF-beleid, een advies voor de fysiotherapeutische behandeling van kwetsbare ouderen (ouderen met multipele- en/of complexe problematiek).
De NVFG adviseert om kwetsbare ouderen NIET meer fysiek te behandelen of te begeleiden, maar uitsluitend op afstand, bijvoorbeeld via telefoon, beeldbellen of mail. Alleen indien er sprake is van noodzakelijke fysiotherapeutische zorg kan er overgegaan worden tot fysieke behandeling. Bij noodzakelijke zorg gaat het om uitzonderingen, waarbij de behandeling niet kan worden uitgesteld omdat dit leidt tot negatieve gezondheidseffecten op de lange termijn (bijvoorbeeld onherstelbaar verlies van functioneren of het zelfstandig wonen komt in gevaar). Het is aan de geriatriefysiotherapeut om in te schatten of de te leveren zorg noodzakelijk is op basis van een afweging tussen het risico dat niet behandelen met zich meebrengt in verhouding tot het risico op verspreiding van het coronavirus.
Als de cliënt of fysiotherapeut (milde) klachten heeft, wordt er in geen geval behandeld. De fysiotherapeut dient bij zichzelf dagelijks de temperatuur op te nemen om dit te controleren en alert te zijn op andere mogelijk signalen, bijvoorbeeld luchtwegklachten. Ook is het nodig om voorafgaand aan een fysieke behandeling met een kwetsbare cliënt na te gaan (telefonisch) of de cliënt gezondheidsklachten heeft en zelf de therapie door wil laten gaan. Daarnaast gelden uiteraard de algemene hygiëne maatregelen.
Uiteraard houden wij de actualiteit nauwlettend in de gaten en zullen deze adviezen worden aangepast wanneer de situatie dat toelaat.
We realiseren ons dat hiermee een groot deel van uw cliënten op een alternatieve manier begeleid moet worden en dat dit een grote uitdaging is. We raden aan om zoveel mogelijk in te zetten op het contact onderhouden met uw cliënt (en diens naasten/ mantelzorgers) via telefoon, beeldbellen of mail. Op die manier kunt u de actuele situatie van uw cliënt blijven monitoren en adviseren over oefeningen en activiteit. We zullen de komende weken ons best doen om voorbeelden en tips uit de praktijk hierover met u te delen.
Tot slot, begrijpen we dat dit alles een enorme impact heeft op alle geriatriefysiotherapeuten, en op de ondernemers en zzp’ers in het bijzonder. Op korte termijn moet hier duidelijkheid over komen en we zullen u hiervan op de hoogte houden.
Wij wensen iedereen veel succes en vooral gezondheid. Laten we hierin samen optrekken; nu, en in de toekomst.
Hartelijke groet,
Namens het bestuur van de NVFG,
Nienke de Vries
Voorzitter
16-01-2020
De nieuwe folder Geriatrie Fysiotherapie van Fysiotherapie Lansingerland is uit! De folders zijn op alle locaties van Fysiotherapie Lansingerland beschikbaar. Heeft u interesse om de folders bij u in de praktijkruimte neer te leggen? Neemt u dan contact op met mij.
Maak jouw eigen website met JouwWeb